eenvoudig boekhoudprogramma

Zelfstandigenaftrek en Starteraftrek

Zelfstandigenaftrek en Startersaftrek 

Je bent je onderneming gestart, doet je boekhouding of laat deze doen door boekhoudsoftware en bent benieuwd welke aftrekposten de overheid in het leven heeft geroepen om het je makkelijker te maken. Startende ondernemers en zelfstandigen kunnen gebruikmaken van een aantal handige aftrekposten. Zo kun je de bedragen van de zelfstandigenaftrek en startersaftrek van de gemaakte winst aftrekken. Hierdoor wordt de belastbare winst lager en betaalt u uiteindelijk dus minder belasting. De zelfstandigenaftrek is er voor alle ondernemers. Van de startersaftrek mag  je alleen de eerste drie jaar profiteren. Immers het is een startersaftrek. 

Wat is de zelfstandigenaftrek? 

De zelfstandigenaftrek is een fiscale aftrekpost voor ondernemers. Bij het toepassen ervan betaal je minder belasting.  Vroeger was de hoogte van de aftrek nog afhankelijk van de winst die je maakte, maar tegenwoordig staat hiervoor een vast bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld. In 2017 en 2018 is dat 7.280 euro.

De zelfstandigenaftrek is in principe van toepassing op iedereen die volgens de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer, mits deze aan de volgende voorwaarden voldoet. 

  • U drijft de onderneming zelf (of samen met anderen) 
  • U voldoet aan het urencriterium (minimaal 1.225 uren voor uw onderneming in het betreffende kalenderjaar)
  • De Belastingdienst heeft u aangemerkt als ondernemer
  • Aan het begin van het kalenderjaar was u jonger dan 65 jaar oud (in 2015 ligt deze grens op 65 jaar en drie maanden). Mocht u bij het begin van het kalenderjaar de gerechtigde AOW-leeftijd hebben bereikt, dan hebt u in principe recht op vijftig procent van de zelfstandigenaftrek.

Wat is de startersaftrek? 

De startersaftrek is specifiek bedoeld voor startende ondernemers en kunt u zien als een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De aftrek is bedoeld om het starten van een onderneming te stimuleren en de kansen op een succesvolle onderneming te vergroten. Starters mogen in de eerste vijf jaar van hun bedrijf in totaal drie keer de startersaftrek toepassen en zo hun zelfstandigenaftrek verhogen. Je mag het toepasen in 3 van de 5 jaren na oprichting van de onderneming. Het bedrag dat je bovenop de zelfstandigenaftrek mag hanteren is 2.123 euro.

Je mag aanspraak maken op de startersaftrek als:

  • In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest. 
  • In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Dus bij het starten van een onderneming heb je een paar fiscale voordelen. Je kunt in totaal een fiscaal voordeel toepassen van 9.403 euro als je gebruik maakt van de starters en zelfstandigen aftrek. De moeite waard dus….

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *